Fali töltő

Amikor az elektromos autónk akkumulátorát praktikusan és kényelmes módon szeretnénk tölteni akkor falitöltőt, illetve falicsatlakozót (wallbox) használunk. Ettől lesz az e-autó rendszeres használata igazán komfortos. Egy modern fali töltő abban nyújt segítséget, hogy a töltés a lehető leghatékonyabb módon valósuljon meg, méghozzá abban az időpontban, amelyik számunkra a leginkább ideális. Ennek tükrében érdemes áttekinteni az alább elérhető fali töltők kínálatát.

Tovább

Hol használjuk a fali töltőket?

Az egyik leggyakoribb felhasználási mód értelemszerűen az otthoni töltés. Családi házaknál nagyon egyszerű mindezt megvalósítani. Pláne, ha egy jól felszerelt és elektromos hálózattal ellátott garázs is a rendelkezésünkre áll.

A zavartalan töltéshez társasházak mélygarázsaiban is adottak lehetnek a feltételek. Mindössze a megfelelő hálózati feszültségre lesz csak szükség, kiegészítve egy, az autónk közelében található áramforrással.

Milyen módon történik a fali töltő használata?

Mivel a minél magasabb szintű felhasználói élmény biztosítása a legfontosabb cél értelemszerűen nem kell semmilyen bonyolult műveletre gondolni.

A fali töltő tulajdonképpen egy fixen telepített készüléknek felel meg, amit a falra tudunk stabilan rögzíteni. Az autóval egy töltőkábel segítségével tudjuk összekötni az elektromossággal történő ellátását követően.

Jó ha tudjuk, a fali töltők esetében kábeles és kábel nélküli, más néven aljzatos kivitel is rendelkezésre áll. Előbbinél a fali töltő része a kábel, utóbbi esetében pedig az autóhoz használt saját töltőkábelünket használhatjuk, akárcsak az utcai töltőállomásoknál. 

Mire érdemes figyelni a kiszemelt fali töltő beszerzésénél?

Előzetesen mindenképpen ellenőrizni kell a fali töltő által leadott maximális teljesítmény értékét. Ennek ugyanis fedésben célszerű lenni a gépjármű fedélzeti töltőjével, mert ez jelentős mértékben befolyásolja a töltés sebességét.

A töltőkábel hosszát is mindenképpen célszerű előzetesen ellenőrizni. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hogyha nem esünk bele a rövid kábel választásának a hibájába.

Melyik gyártó mellett érdemes letenni a voksunkat?

Mint minden más készülékre, a fali töltőkre is elmondható, hogy kizárólag megbízható és már bizonyított gyártó termékeit érdemes választani.

Webáruházunkban Duosida termékek állnak rendelkezésre. A kínai Uchen vállalat márkaneve, mely brand esetében precízen tesztelt, többszörösen kipróbált és a szakma által is elismert technológiáról beszélhetünk, amely szavatolja a megbízható működést.

Amire még mindenképpen célszerű figyelmet fordítani

Az otthoni gépjárműtöltés előkészületei során az elektromos hálózat felkészültsége is fontos szerepet játszik. Az e-autó töltését szolgáló fali töltő ugyanis csak akkor lesz képes megfelelően ellátni a funkcióját, hogyha erre a hálózati feszültség is alkalmas.

Amennyiben az otthoni elektromos hálózat már elavult, akkor célszerű előzetesen villamosságban is jártas szakemberrel egyeztetni. Ez a megelőző gondolkodás elősegítheti a biztonságos használatot.

A fentebb megtalálható fali töltőket tehát egész bátran lehet tanulmányozni, akár az általuk biztosított teljesítmény, akár a kialakítás/dizájn, akár az egyéb technikai paraméterek kapcsán is. Amennyiben szakmai segítségre van szükség, akkor pedig ajánljuk a Tudástár megtekintését, illetve elérhetőségeinket.

Töltési módok, fogalmak az elektromos autók töltése témaköréből:

Elektromos autónk akkumulátor töltését végezhetjük a háztartásunkban elérhető (230 VAC) elektromos aljzathoz csatlakozva vagy töltőoszlopnál gyorstöltéssel (400 VAC) speciális foglalatokhoz csatlakozva. Az előbbihez egy speciális elektronikával (EVSE) ellátott töltőkábel, míg az utóbbihoz egy egyszerűbb adapter vagy töltőkábel kell. 

Fogalmak, definíciók:

 • kW: a teljesítmény mértékegysége. Ez lehet az autó akkumulátortöltőjének a teljesítménye (pl. 3,6 kW) vagy az elektromos autó villanymotorjának a teljesítménye (pl. 80 kW).

 • kWh: az energiamennyiség mértékegysége. Például ha az autó akkumulátorába a töltés folyamán 50 kWh-nyi energiát töltünk, akkor folyamatos 50 kW-nyi motorteljesítménnyel egy órát autózhatunk.

 • Normál vagy otthoni töltés: háztartási konnektorból (Schuko) jellemzően max. 16 A-es áramerősséggel és egy fázison (230 V) történő váltóáramú (AC) töltés. Egy teljes éjszaka alatt jellemzően 200-300 km-re elegendő energiát tudunk az autó akkumulátorába tölteni.

 • Gyorstöltés: speciális csatlakozókon (pl. Type2) át, egy vagy három fázison váltóárammal (AC), 16-32 A-rel történő töltés. Az itt elérhető töltési teljesítmény jellemzően 22 kW.

 • Villámtöltés: ez már többnyire egyenáramú (DC) töltés CHAdeMO vagy CCS csatlakozókon át. A töltési teljesítmény 40 és 150 kW között van. Villámtöltéssel az akkumulátorokat kevesebb, mint 1 óra alatt 80 – 90%–ig tölthetjük. Mivel az akkumulátor felügyelet elkezdi a cellák töltéskiegyenlítését a maradék 10 – 20 % már lassabban töltődik.

 • Ultragyors töltés: egyenáramú töltést jelent 150 kW teljesítménytől kezdődően, ahol a felső határ a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik (350 kW+).

 • Type 1-es csatlakozó: ez a csatlakozó típus egyfázisú töltést tesz lehetővé és úgy könnyű felismerni, hogy öt érintkező van a csatlakozóban. (Yazaki néven is ismert még)

 • Type 2-es csatlakozó: ez a csatlakozó egy-, illetve háromfázisú töltést tesz lehetővé. A csatlakozóban hét érintkező van. (Mennekes néven is ismert még)
  Type2 töltőcsatlakozó
 • EVSE: Electric Vehicle Supply Equipment; ezt hívjuk elektromos autó töltőnek még akkor is, ha ez alapvetően egy biztonsági; kommunikációs és energiaellátó berendezés az elektromos autó és a villamos hálózat között.

 • IC-CPD: In Cable Control- and Protecting Device; ez az EVSE másik megnevezése.

 • Mode 2-es töltési mód: az EVSE-vel szerelt töltőkábelünk ebben a módban üzemel.

 • Mode 3-as töltési mód: a fixen telepített AC töltők működnek így.

 • Mode 4-es töltési mód: ez az egyenáramú és nagyteljesítményű (villám) töltés

Még több TUDÁSTÁR >>


Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes (Horváth András megfogalmazásában):

Az oldalon közölt képek esetenként illusztrációk, a termékek tényleges kinézete ettől eltérhet!

 

Tovább