Fali töltő

Az elektromos gépjármű rendszeres használata akkor lehet igazán komfortos, hogyha az akkumulátor feltöltését is kényelmes módon tudjuk megvalósítani. Merthogy a legmodernebb e-autó vezetésének és birtoklásának az élménye is megváltozhat abban az esetben, ha a feltöltés mindig hosszas várakozással jár együtt. A modern fali töltők pontosan abban nyújtanak segítséget, hogy a töltés a lehető legkényelmesebb módon legyen megvalósítható, méghozzá abban az időpontban, amelyik számunkra a leginkább ideális. Ennek fényében érdemes alaposan áttekinteni az elérhető fali töltők kínálatát.

Tovább

Pontosan hol tudjuk használni a fali töltőt?

Az egyik leginkább gyakorinak számító felhasználási módnak értelemszerűen az otthoni töltés. Családi házaknál kifejezetten egyszerű mindezt megvalósítani. Pláne akkor, ha még egy jól felszerelt és elektromos hálózattal ellátott garázs is a rendelkezésünkre áll.

Társasházak mélygarázsaiban is adottak lehetnek a feltételek a zavartalan töltéshez. Mindössze a megfelelő hálózati feszültségre lesz csak szükség, kiegészítve egy, a gépjárművünk közelében található áramforrással.

Milyen módon történik a fali töltő használata?

Értelemszerűen nem kell semmilyen bonyolult műveletre gondolni, elvégre a minél magasabb szintű felhasználói élmény biztosítása a legfontosabb cél.

A fali töltő gyakorlatilag egy fixen telepített készüléknek felel meg, amit a falra szokás stabilan rögzíteni. Az elektromossággal történő ellátását követően egy töltőkábel segítségével tudjuk összekötni az autóval.

Fontos tudni, a fali töltők esetében kábeles és kábel nélküli, más néven aljzatos kivitel is rendelkezésre áll. Előbbinél a fali töltő része a kábel, utóbbi esetében pedig az autóhoz használt saját töltőkábelünket használhatjuk, akárcsak az utcai töltőállomásokhoz is. 

Mire érdemes figyelni a használni kívánt fali töltő beszerzésénél?

Természetesen mindenképpen ellenőrizni kell előzetesen a fali töltő által leadott teljesítmény pontos értékét. Ennek ugyanis kompatibilisnek kell lennie a gépjárművel, egyúttal jelentősen befolyásolhatja a töltés sebességét is.

Talán valamelyest triviálisnak tűnhet, ugyanakkor a töltőkábel hosszát is mindenképpen célszerű előzetesen ellenőrizni. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hogyha nem esünk bele a túlságosan rövid kábel választásának a gyakori hibájába.

Melyik gyártó mellett érdemes letenni a voksunkat?

Minden más készüléktípushoz hasonlóan a fali töltők esetében szintén elmondható, hogy kizárólag megbízható és már bizonyított gyártó termékeit érdemes választani.

Webáruházunkban Duosida termékek állnak rendelkezésre. A kínai Uchen vállalat márkaneve, mely brand esetében precízen tesztelt, többszörösen kipróbált és a szakma által is elismert technológiáról beszélhetünk, amely szavatolja a megbízható működést.

Amire még mindenképpen célszerű figyelmet fordítani

Az otthoni gépjárműtöltés előkészületei során az elektromos hálózat felkészültsége is mérvadó. Az e-autó töltését szolgáló fali töltő ugyanis csakis akkor lesz képes megfelelően ellátni a feladatát, hogyha erre a hálózati feszültség is alkalmas.

Amennyiben az otthoni elektromos hálózat már rég volt korszerűsítve, akkor célszerű előzetesen villamosságban is jártas szakemberrel konzultálni. Ez a preventív gondolkodás elősegítheti a biztonságos használatot.

Egész bátran tanulmányozni lehet tehát a fentebb megtalálható fali töltőket, akár az általuk biztosított teljesítmény, akár a kialakítás, akár az egyéb technikai paraméterek kapcsán is. Amennyiben szakmai segítségre volna szükség, akkor pedig ajánljuk a Tudástár megtekintését.

Töltési módok, fogalmak az elektromos autók töltése témaköréből:

Elektromos autónk akkumulátor töltését végezhetjük töltőoszlopnál gyorstöltéssel (400 VAC) speciális foglalatokhoz vagy a háztartásunkban elérhető (230 VAC) elektromos aljzathoz csatlakozva. Az előbbihez egy egyszerűbb adapter vagy töltőkábel, míg az utóbbihoz egy speciális elektronikával (EVSE) ellátott töltőkábel kell.

Fogalmak, definíciók:

 • kW: a teljesítmény mértékegysége. Ez lehet az autó akkumulátortöltőjének a teljesítménye (pl. 3,6 kW) vagy az elektromos autó villanymotorjának a teljesítménye (pl. 80 kW).

 • kWh: az energiamennyiség mértékegysége. Például ha az autó akkumulátorába a töltés folyamán 50 kWh-nyi energiát töltünk, akkor folyamatos 50 kW-nyi motorteljesítménnyel egy órát autózhatunk.

 • Normál vagy otthon töltés: háztartási konnektorból (Schuko) jellemzően max. 16 A-es áramerősséggel és egy fázison (230 V) történő váltóáramú (AC) töltés. Egy teljes éjszaka alatt jellemzően 200-300 km-re elegendő energiát tudunk az autó akkumulátorába tölteni.

 • Gyorstöltés: speciális csatlakozókon (pl. Type2) át, egy vagy három fázison váltóárammal (AC), 16...32 A-rel történő töltés. Az itt elérhető töltési teljesítmény jellemzően 22 kW.

 • Villámtöltés: ez már többnyire egyenáramú (DC) töltés CHAdeMO vagy CCS csatlakozókon át. A töltési teljesítmény 40 és 150 kW között van. Villámtöltéssel az akkumulátorokat kevesebb, mint 1 óra alatt 80 – 90%–ig tölthetjük. A maradék 10 – 20 % már lassabban töltődik, mert az akkumulátor felügyelet elkezdi a cellák töltéskiegyenlítését.

 • Ultragyors töltés: egyenáramú töltést jelent 150 kW teljesítménytől kezdődően, ahol a felső határ a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik (350 kW+).

 • Type 1-es csatlakozó: ez a csatlakozó típus egyfázisú töltést tesz lehetővé és úgy könnyű felismerni, hogy öt érintkező van a csatlakozóban. (Ismert még Yazaki néven is)

 • Type 2-es csatlakozó: ez a csatlakozó egy-, illetve háromfázisú töltést tesz lehetővé. A csatlakozóban már hét érintkező van. (Ismert még Mennekes néven is)
  Type2 töltőcsatlakozó
 • EVSE: Electric Vehicle Supply Equipment; ezt hívjuk elektromos autó töltőnek még akkor is, ha ez alapvetően egy biztonsági; kommunikációs és energiaellátó berendezés az elektromos autó és a villamos hálózat között.

 • IC-CPD: In Cable Control- and Protecting Device; ez az EVSE másik megnevezése.

 • Mode 2-es töltési mód: az EVSE-vel szerelt töltőkábelünk ebben a módban üzemel.

 • Mode 3-as töltési mód: a fixen telepített AC töltők működnek így.

 • Mode 4-es töltési mód: ez az egyenáramú és nagyteljesítményű (villám) töltés

Még több TUDÁSTÁR >>


Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes (Horváth András megfogalmazásában):

Az oldalon közölt képek esetenként illusztrációk, a termékek tényleges kinézete ettől eltérhet!

Tovább