E-autó töltő típusok »

  • Normál vagy otthoni töltő: háztartási konnektorból (Schuko) jellemzően max. 16 A-es áramerősséggel és egy fázison (230 V) történő váltóáramú (AC) töltés. Egy teljes éjszaka alatt jellemzően 200-300 km-re elegendő energiát tudunk az autó akkumulátorába tölteni.

  • Gyorstöltő vagy utcai töltő: speciális csatlakozókon (pl. Type2) át, egy vagy három fázison váltóárammal (AC), 16...32 A-rel történő töltés. Az itt elérhető töltési teljesítmény jellemzően maximum 22 kW.

  • Villámtöltő: ez már többnyire egyenáramú (DC) töltés CHAdeMO vagy CCS csatlakozókon át. A töltési teljesítmény 40 és 150 kW között van, de manapság ez már akár 350 kW is lehet. Villámtöltéssel az akkumulátorokat kevesebb, mint 1 óra alatt 80 – 90%–ig tölthetjük. A maradék 10 – 20 % már lassabban töltődik, mert az akkumulátor felügyelet elkezdi a cellák töltéskiegyenlítését. Ezek a töltők közvetlenül az akkumulátorra csatlakoznak, a töltést a töltő és az akku közti szabványos kommunikációs folyamatban cserélődő információkhoz igazodva a külső töltő elektronikája irányítja.

  • Ultragyors töltő: egyenáramú töltést jelent 150 kW teljesítménytől kezdődően, ahol a felső határ a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik (350 kW+).