töltőkábel - fali töltő - telepítés

Telefonos segítség:

+3630/301-2178

TUDÁSTÁR

E-autó töltő típusok

Mohos Tamás
2020.01.06 13:46
E-autó töltő típusok

Milyen töltőtípusok vannak?

Töltővásárlás előtt pontosan meg kell ismernünk, hogy milyen típusai is vannak az elektrmos autók töltésének. Van például otthoni töltő vagy gyorstöltő, de még villámtöltő is. Pontosítsuk ezek jelentését...

  • Normál vagy otthoni töltő: háztartási konnektorból (Schuko) jellemzően max. 16 A-es áramerősséggel és egy fázison (230 V) történő váltóáramú (AC) töltés. Egy teljes éjszaka alatt jellemzően 200-300 km-re elegendő energiát tudunk az autó akkumulátorába tölteni.

  • Gyorstöltő vagy utcai töltő: speciális csatlakozókon (pl. Type2) át, egy vagy három fázison váltóárammal (AC), 16...32 A-rel történő töltés. Az itt elérhető töltési teljesítmény jellemzően maximum 22 kW.

  • Villámtöltő: ez már többnyire egyenáramú (DC) töltés CHAdeMO vagy CCS csatlakozókon át. A töltési teljesítmény 40 és 150 kW között van, de manapság ez már akár 350 kW is lehet. Villámtöltéssel az akkumulátorokat kevesebb, mint 1 óra alatt 80 – 90%–ig tölthetjük. A maradék 10 – 20 % már lassabban töltődik, mert az akkumulátor felügyelet elkezdi a cellák töltéskiegyenlítését. Ezek a töltők közvetlenül az akkumulátorra csatlakoznak, a töltést a töltő és az akku közti szabványos kommunikációs folyamatban cserélődő információkhoz igazodva a külső töltő elektronikája irányítja.

  • Ultragyors töltő: egyenáramú töltést jelent 150 kW teljesítménytől kezdődően, ahol a felső határ a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik (350 kW+).