töltőkábel - fali töltő - telepítés

Telefonos segítség:

+3630/301-2178

TUDÁSTÁR

Kötelező elektromosautó töltőt telepíteni az új épületekbe.

2022.01.26 12:14
Kötelező elektromosautó töltőt telepíteni az új épületekbe.

Hogy fellendüljön az elektro mobilitát, a 2022.01.01-től hatályos rendeletben megfogalmazták a kötelező töltőpontok kiépítését új és felújítandó épületekben.

Idén január 1-től hatályba lépett 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint, új építésű és jelentős felújítás alá vont, nem lakáscélú épületekbe kötelező telepíteni legalább egy töltőpontot, ha több mint tíz parkolóhellyel rendelkezik. Ezen kívül minden 5. parkolóhelynél kiépítésre kerüljön a jövőbeli elektromos autó töltőpontoknak megfelelően a hálózat előkészítése. Feltéve, ha az új építésű létesítmény parkolója az épületen belül, vagy közvetlen mellette található. Jelentős felújítás esetén csak abban az esetben, ha a felújítási munkák a parkolóra vagy annak elektromos infrastruktúrájára is kiterjed.

 

Lakáscélú épületnél minden parkolóhelyhez a későbbi töltőpontok csatlakozási lehetőégét  kötelező kiépíteni, ha tíznél több parkoló hellyel rendelkezik. Illetve a parkoló az épületen belül, vagy közvetlen mellette helyezkedik el.

Már meglévő, jelentős felújítás alá vont épületnél, 2025. január 1-től minimum egy telepítése kötelező. Ennek feltétele, ha legalább 20 parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú épületről van szó és a parkoló a fentiek szerinti elhelyezést kapott. 

Forrás: Nemzeti Jogszabálytár