töltőkábel - fali töltő - telepítés

Telefonos segítség:

+3630/301-2178

TUDÁSTÁR

Töltő vagy nem töltő?

2022.06.20 08:57
Töltő vagy nem töltő?

EVSE töltők vajójában nem töltők. 

A környezettudatosság jegyében és a vásárlók igényeinek kielégítésére az autógyártók egyre több elektromos autót (EV) típust dobnak piacra. Ezeknek a járműveknek az üzemben tartásához szükséges, hogy rendszeresen töltsük. Ennek érdekében egy EV megvásárlásakor álltalában kapunk egy otthoni EVSE "töltőt" az autóhoz.

Mi is pontosan az EVSE?

Az EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) jelentése: Elektromos Járművet Tápláló Eszköz, tehát valójában nem töltő, hanem intelligens hálózati adapter. Ez a készülék energiát szolgáltat a járműben található valódi töltőnek. Ennek ellenére mindenki, még az autószalonok is töltőnek nevezik. Ahhoz, hogy otthon tölthessük járművünket, az EVSE fontos a biztonsági követelmények teljesítéséhez. Az EV-k töltési követelménye gyártónként változhat. Az autónak kiadható maximális áram mértékét meghatározandó, az EVSE kommunikál az autóval és a benne található valódi töltővel. Érzékeli, ha a kábel nincs megfelelően csatlakoztatva, megelőzve meghibásodást. Az EV töltésnek három szintjét különböztetjük meg.

EV-töltési szintek:

1. szintű töltési forma a legegyszerűbb, ellenben lassú. Óránként körülbelül 3-5 km megtételéhez elegendő energia csorog át járművünkbe. A háztartásokban az 1. szintű töltést használjuk leggyakrabban, mivel bármelyik hagyományos (230 V-os) konnektorról üzemeltethető. Egyszerűen bedugjuk a konnektorba, csatlakoztatjuk az autónkhoz és el is indul a töltés.

 

 

 

 

 

2. szintű töltés nagyobb töltési feszültséget biztosít (óránként kb. 60-90 km megtételére elegendő), így hamarabb feltölthetjük az EV-t, mint az 1. szintű töltőkkel. Ezek a töltők nem kompatibilisek a konnektorokkal. Az épület villamos hálózatába kell bekötni. Fontos, hogy a bekötést szakember végezze a megfelelő működés és a garanci megtartása érdekében. (Vannak területek, ahol engedélyköteles a 2. szintű töltő telepítése.) A 2. szintű töltőt abban az esetben érdemes vásárolni, ha gyakran utazunk hosszabb távolságokra autónkkal. Célszerű éjjel tölteni az EV-t. Amíg mi alszunk az autónk is töltődhet.

 

 

 

 

 

3. töltési szintű töltőkkel leggyakrabban nyilvános töltőpontokon, üzletek parkolójában, autókereskedésekben találhatunk. Ezek a töltők a nagy hálózati igényük miatt nem telepíthetők a háztartásokba. A 3. szintű töltők nagy teljesítményűek (minimum 40 kW), percenként akár 4-30 km-re elegendő elektromosáramot képesek átadni a járműnek, ideális esetben elegendő 15-20 percig tölteni az autót. Ebből adódik a Villámtöltő elnevezés. Jellemzően CHAdeMO vagy CCS csatlakozókkal vannak ellátva.

Hogy működnek a nyilvános töltők?

Keresünk egy igényeinknek megfelelő töltőállomást, beállunk a parkolóhelyre, csatlakoztatjuk az EV-hez a töltőkábelt és indulhat a töltés. Az akkumulátor gyártók javaslata szerint lehetőleg 80% legyen a maximális töltöttségi szint, az akkumulátor hosszabb élettartama érdekében. Az elhasználsz áramért fizethetünk akár kártyával, de egyre több helyen lehet mobilalkalmazással is. (A díjszabás függ a töltési szinttől, 2. vagy 3. szint).